„Er is wel mee geëxperimenteerd en je hebt ook wel stokken waar je een ledlampje aan vast kunt klikken, maar een breed verkrijgbare stok die echt verlicht is én goed werkt, is er nog niet.”
De vrijwilligers van de vorig jaar september opgerichte stichting hebben daarom contact gezocht met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), zodat nu twee hoogleraren Werktuigbouwkunde meedenken over de ontwikkeling van zo’n stok.
„Het klinkt eenvoudig, maar technisch gezien is het behoorlijk ingewikkeld”, weet Peter Meuleman, bestuurslid van Videlio. „De stok moet over de gehele lengte verlicht zijn, het licht moet je niet verblinden en moet letterlijk tegen een stootje kunnen en het moet 100 procent betrouwbaar zijn”, somt hij als belangrijke voorwaarden op. „Maar wij dachten: als zo’n stok ergens serieus ontwikkeld moet kunnen worden, is het toch wel in deze Brainport-regio.”
Als alles volgens plan verloopt, kan binnenkort een eerste prototype worden gepresenteerd. Hoe het daarna, vooral in financiële zin, verdergaat met de stok, is nog niet helemaal duidelijk. „Geld is wel een lastig verhaal. Wij zijn natuurlijk zelf geen bedrijf, al denk ik wel dat er wereldwijd beslist een markt voor is.”
Minder eenzaam
De verlichte blindenstok kan de wereld van mensen met een visuele beperking een stuk groter maken, denken Willemse en Meuleman. „Een visuele aandoening is een heel eenzame worsteling. Velen zijn letterlijk onzichtbaar, simpelweg omdat ze zelfs met stok niet naar buiten durven. Op zich niet zo gek, als je weet dat een op de drie mensen met een visuele beperking in zijn of haar leven met een ernstig ongeval te maken krijgt.”
Voor de mensen die wel met een stok de straat op durven, biedt een verlichte stok in het donker meer veiligheid en daarmee ook bewegingsvrijheid. Meuleman, die zelf sinds 2021 met een stok loopt, benadrukt dat die niet alleen voor de tast is, maar ook voor herkenning. „Zelfstandigheid gaat om zelfredzaamheid. Een goed hulpmiddel draagt daar enorm aan bij. De kunst is om de worsteling met je beperking minder eenzaam te laten zijn, daar draait het om.”
Om diezelfde reden is Videlio met nog meer ontwikkelingen bezig. Eén van die ontwikkelingen is het in Eindhoven invoeren van de navigatie-app Step-Hear, een platform waarmee blinden en slechtzienden met behulp van audiobakens de weg wordt gewezen. De app, die ook op plekken als bijvoorbeeld Schiphol te gebruiken is, wordt binnenkort getest in een deel van de Eindhovense binnenstad.
De invoering van de app in Eindhoven is vooral ook van belang nu het stationsgebied de komende jaren drastisch op de schop gaat, benadrukt Willemse. „Voor mensen met een visuele beperking is het station een belangrijke plek waar ze vaak komen, wij kunnen nu eenmaal niet zomaar op de fiets of in de auto stappen. Het zou mooi zijn als met deze en andere voorzieningen de groep slechtzienden die uit haar schulp durft te kruipen, steeds groter wordt.”