Ons verhaal en visie

Zinvolutie

Videlio komt op voor de belangen van mensen met een visuele beperking. Wij zijn vernieuwend, nemen initiatieven en organiseren relevante projecten in een steeds veranderende wereld. Stilstaan is geen optie, dat leidt tot stagnatie en achteruitgang. Je moet meegaan met de tijd en deze goed onderzoeken, begrijpen, doorvoelen en doorleven. Aanpassen is cruciaal om bij te blijven bij de behoeften van de mens in een complexe samenleving. Ieder mens en organisatie moet zich voortdurend realiseren waar ze mee bezig zijn en zonodig actie ondernemen om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden of radicaal een verandering ondergaan. Moraliteit en inherente waarden moeten onvoorwaardelijk het fundament vormen van mens en samenleving, want een samenleving zonder moraal en fundamentele waarden wordt een dystopisch verhaal en zal uiteindelijk verdwijnen.

Videlio is daarom een innovatief centrum in ontwikkeling voor mensen met een visuele beperking. Wij zijn voortdurend in ontwikkeling en willen uiteindelijk met al onze activiteiten groeien naar één fysieke centrale plek in regio Eindhoven, waar alles bij elkaar komt. Dit zorgt voor weten waar je moet zijn met al je vragen en behoeften, korte lijntjes zijn, volgen van activiteiten m.b.t. persoonlijke ontwikkeling, lotgenoten ontmoeten, ervaringen delen etc. Bovendien zullen ook belangstellenden, relevante partners en organisaties makkelijker hun weg weten te vinden naar het centrum. Het is daarom een inclusief en integraal centrum.

Vidleio is opgericht door John Willemse en Peter Meuleman die beide slechtziend zijn. We werken samen met onze doelgroep, zowel vrijwilligers als professionals,, partners en diverse organisaties om een relevante speler te zijn in dit werkveld. Het is noodzakelijk en urgent dat er een nieuwe wind gaat waaien voor onze doelgroep. We zijn te lang bezig geweest om oude systemen in stand te houden en zijn vergeten nieuwe initiatieven te ontwikkelen die het leven beter, mooier en waardvoller maken.

Waarom is er een centrum nodig voor mensen met een visuele beperking?

Mensen met een visuele beperking ondervinden vele problemen en obstakels in het dagelijks leven. Dit kan gaan om de zintuigelijke, fysieke, sociale en mentale gevolgen van een (progressieve) oogbeperking. Vragen kunnen zijn: hoe ga je om met een oogbeperking? Wat zijn de gevolgen voor mijn dagelijks leven? Ik begrijp mezelf en de samenleving niet meer. Kan ik nog wel een goed leven leiden en waar moet ik zijn voor mentale ondersteuning en persoonlijke groei? Waar kan ik mijn vragen kwijt en persoonlijk verhaal vertellen. Ik wil me aanpassen aan nieuwe omstandigheden en veranderen, maar hoe dan en wie helpt me daarbij? Het leven kan ingewikkeld en vol drempels lijken. Men kan gefrustreerd, depressief en structureel mentale problemen ontwikkelen en in een isolement terechtkomen.

Door een snel veranderende en complexe samenleving is men ook steeds meer op zichzelf aangewezen en moet je het vaak zelf maar uitzoeken. Sociale verbanden van oudsher zijn afgebroken, sterk verouderd of bestaan niet meer. Er is ook een versnipperd landschap van instituties in het ondersteunen van mensen met een visuele beperking op vele gebieden. De overheden treden terug in een steeds meer geïndividualiserende en private maatschappij. Dit betekent dat solidariteit en participatie onder hoge druk staan voor mensen die het echt nodig hebben. Dit is een algemeen feit en beeld en daar moet volgens Videlio iets aan gedaan worden. En in ons verband gaat het om op te komen voor de belangen van mensen met een visuele beperking. Dit betekent niet dat we ons afzonderen, juist niet, het gaat om een inclusieve samenleving te creëren waarin we allen meetellen en meedoen, maar dan moeten we wel zorgen dat de voorwaarden met bijbehorende verantwoordelijkheden er zijn zodat ook iedereen volwaardig kan meedoen. Dit geldt ook voor de eigen verantwoordelijkheid om iets van het leven te maken ondanks vele interne en externe belemmeringen en obstakels.

Het is niet de bedoeling dat we tegen oude systemen gaan vechten, maar dat er juist nieuwe initiatieven en innovaties nodig zijn in een voortdurende veranderende wereld. En natuurlijk het goede moet behouden blijven.

Culturele verandering verandert ook de mindset.

Door vooral de technologische en digitale ontwikkeling van de laatste decennia is er veel veranderd en is ook de mindset van mensen hierin veranderd. Onbewust en bewust nemen we de cultuur in ons op en maken we er in ons brein een eigen verhaal van. We leven in een snelle wereld die oplossingen wil fixen en dat vaak ook nog op afstand. Geduld, discipline, weerbaarheid en veerkracht ontbreken vaak. Persoonlijk contact wordt minder en minder. Psychologisch gezien kunnen we moeilijk deze nieuwe en snelle veranderingen bijbenen en raken we verward met alle gevolgen van dien. Een plek om deze gevolgen te verwerken is er vaak niet en men zoekt het ook niet. Er is geen tijd en men heeft het te druk om alles bij te houden, men mist in het algemeen ook de concentratie en discipline om in alle rust te reflecteren hoe je leven eruit ziet en hoe deze (opnieuw)vorm te geven. Ken jezelf is iets van vroeger, men heeft er geen beeld meer bij omdat men teveel is afgeleid door social media en structureel verleid worden om aan de ratrace op vele gebieden mee te doen. Je wordt daarom min of meer geleefd en gedwongen om niet achter te blijven, anders tel je ook niet mee en ben je een loser en hebt gefaald. Mensen met een beperking hebben daarbij nog een extra handicap en uitdaging om het leven vorm te geven en een zinvol bestaan op te bouwen. ‘Tellen we nog wel mee’ wordt vaak gedacht en door velen hardop uitgesproken. Zinvolutie is daarom noodzakelijk en urgent om een leven op te bouwen die inherent zinvol en en betekenis geeft met eigen regie, kracht, wijsheid en verantwoordelijkheden.

Nieuwe tijden en uitdagingen vergen ook nieuwe oplossingen. Maar laten we niet vergeten dat de moraliteit en inherente waarden altijd blijven bestaan. Zonder fundamentele waarden en normen kunnen we als mens niet samenleven. Een samenleving maken we samen en nemen we onze eigen verantwoordelijkheid om het leven voor onszelf en voor elkaar zinvoller te maken.

Kernwaarden staan bij Videlio altijd centraal:

eigenwaarde, eigen kracht, autonomie, solidariteit, erkenning, (zelf)vertrouwen, zelfredzaamheid, participatie, samenkracht en verbinding. Ieder mens heeft zijn eigen dominante waarden en behoeften, maar we leven ze te weinig en zijn vaak niet bewust aanwezig.

Vanuit deze kernwaarden bouwen we aan een inclusieve samenleving waarin mensen met een visuele beperking gezien, gehoord en gewaardeerd worden. Dit doen we door onze eigen positie en oriëntatie te bepalen in de samenleving.  Dit doen we ook door het bevorderen van onze eigen persoonlijke ontwikkeling in een speelruimte die we hebben, krijgen en nemen. Bewustwording van jezelf, bewustzijn in de samenleving creëren en leren van elkaar zijn cruciaal om een samenleving gezond te maken en te behouden.

Al met al vinden we het noodzakelijk dat er een fysieke centrale plek komt waar mensen met een visuele beperking terechtkunnen met al hun behoeften. We weten inmiddels dat hier veel behoefte voor is. Ook online zullen we zichtbaar zijn op vele gebieden en ook hier staat het persoonlijk contact centraal. Elkaar zien en horen is essentieel voor het mentale welzijn van mensen. Juist het persoonlijk contact met elkaar is de laatste jaren afgebroken en in een afstandelijke digitale atmosfeer gebracht. Laten we niet vergeten dat het persoonlijke contact essentieel is voor een gezonde en welvarende samenleving. Videlio staat hiervoor garant.

Zinvolutie: het verinnerlijjken van een zinvol bestaan dat je zelf creëeert met een moraal en inherente waarden. Zinvolutie is een nelogisme en door John Willemse geïntroduceerd.

Wij ontmoeten je graag en hopelijk tot een volgende blog. Je kan altijd een reactie sturen n.a.v. deze blog of voor andere vragen. info@videlio.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *